szechenyi 2020_banner

 

WSS (Water Saving System) - Vízmentő rendszer

 

image019

 

Az elfolyó víz okozta veszteség

Jelenleg csak becsülni tudjuk azt a vízmennyiséget, ami a kitermelés helyszíne és a fogyasztó közötti vezetékszakaszokon naponta elfolyik. Önmagában az is óriási veszteség és környezeti károkozás, ha a nyers, tisztítatlan víz szivárog el, de legalább azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy visszakerül a természetbe és a kitermelés közvetlen költségein kívül más kár nem ér bennünket. De mi a helyzet akkor, amikor a kinyert nyers vízből szükség szerint eltávolították a káros anyagokat és a jelentős költségráfordítással megtisztított víz egy része folyik el anélkül, hogy tudnánk róla, tennénk ellene? Ekkor bizony jelentős a veszteség. A veszteség minimalizálásának első lépése a pontos diagnosztika. Ebben segít a PROCOMP Kft. által kifejlesztett, WSS (water saving system), villamos energiaszolgáltatást nélkülöző, extrém üzemi körülmények mellett működő, tömegáram-minimumot mérő és távadó elektronikus vízmennyiség mérőrendszer, az ivóvízhálózatok vízveszteségének csökkentésére.

image001

Viközmű üzemeltetőknek (szolgáltatóknak)

Az elfolyó víz okozta legnagyobb veszteség a szolgáltatóknál, a víziközművek üzemeltetőinél csapódik le. A víznyerő helyek (kutak) az esetek nagy részében a településeken, lakott területeken kívül, minden energiaforrástól távol helyezkednek el. A vezetékrendszer a kutaktól az elosztó (tisztító) rendszerekig és vissza az adott felhasználási helyekig, változatos terepen, dombok között, patakoktól szabdalt területeken halad, gyakorta megszakítva átemelőkkel, szivattyúkkal és egyéb az ivóvíz továbbításához szükséges műtárgyakkal. Ezek mind-mind potenciális vízvesztési helyek, de egyben lehetőségek is arra, hogy az egy adott szakaszon áthaladó vízmennyiséget folyamatosan mérjük és gyorsan kiszűrjük azokat az anomáliákat, amelyek jelentős vízveszteségre utalnak.

 

Miről is van szó?

A WSS (water saving system) olyan vízmegtakarítási rendszer, amely:

 • villamos energia felhasználása nélkül, bárhova – azaz extrém körülmények közé is – telepíthető,
 • folyamatosan méri az átfolyó víz mennyiségét és naponta egy alkalommal, rövid szöveges üzenet (sms) formájában összefoglaló jelentést küld a központnak a napi fogyasztás alakulásáról,
 • alkalmazása során az sms üzenetből kinyert adathalmaz pontosan megmutatja azokat a fogyasztási anomáliákat, amelyek a vizsgált szakaszon belül vízveszteségre utalnak.segítségével leszűkíthető az a terület, amelyiken belül az esetleges csőtörést keresni kell.
 • telepítése egyszerű, a rendszer a szolgáltatónál minimális informatikai fejlesztést igényel csupán
 • használatával jelentős az elfolyó víz csökkentése, ezzel az ivóvízkészlettel való gazdálkodás, a környezet megóvása magasabb szintre emelhető a szolgáltatónál.

image003    

image005

Egy csőtörés esetén az alábbi adatok jelennek meg:
image007
 

A település napi fogyasztásának minimumértékei:
image009


A település napi fogyasztásának minimumértékeinek és összes fogyasztásának összevetése:
image011

 

A település napi fogyasztásának óránként mért legnagyobb impulzusideje:
image013

 

Víziközmű tulajdonosoknak (önkormányzatok, állami vagyonkezelők)

A víziközművek többnyire köztulajdonban (állami, önkormányzati) vannak. A köztulajdon megóvásának kötelezettsége nem csak a megvásárol eszközök, gépek rendeltetésszerű használatára, az építmények állagmegóvására terjed ki, hanem a környezet magas szintű védelmére is.


A környezet állapotának megóvása kiterjed az édesvízkészlettel való felelős gazdálkodásra.

Nem engedhetjük meg, hogy szűkebb és tágabb környezetünk ivóvízkészletét felelőtlenül elpazaroljuk.
Egy-egy településen az elfogyasztott ivóvíz mennyisége hosszú idő átlagában kiegyensúlyozott. Vannak úgynevezett csúcsidőszakok, amikor az átlagosnál több és nyilván vannak úgynevezett csendes időszakok, amikor az átlagosnál kevesebb vizet használ a település.
 

A WSS (water saving system) abban segít, hogy az általa rögzített és a rendszer által dekódolt adatok alapján egy nap alatt kiderült, hogy történt-e jelentős eltérés a település hosszú idő átlagában, adott napszakban mért vízfogyasztása és az adott nap adott időszakának vízfogyasztása között. Gyakorlatilag egy nap adathalmaza megmutatja, hogy szükség lehet-e valamilyen beavatkozásra a település vízhálózatában és ezzel a környezeti károkozás és az anyagiakban mért veszteség a minimálisra csökkenthető.

image015

image017

 

Fogyasztóknak (intézmények, társasházak vállalatok)

 

A nyitva felejtett vízcsap, az alattomos csőtörés, egyáltalán az elfolyó víz rémképe minden vízfogyasztó szeme előtt ott lebeg.

A viszonylag rövid idő alatt felfedezett csőtörés is jelentős károkat és nem kis anyagiakban nem mérhető bosszúságot okoz.

Mi történik akkor, amikor a tulajdonos több napra, akár hetekre távol van a fogyasztás helyszínétől, vagy az intézmény, vállalat időszakosan zárva tart (szabadságolás, nyári, téli szünet)? Ilyenkor bizony a kis szivárgásnak induló csőrepedés napok alatt komoly csőtöréssé fajulhat és nem várt meglepetést okoz a fogyasztóknak.

A WSS (water saving system) olyan, a fogyasztó tulajdonában lévő helyre telepítve, ahova nem ér el a szolgáltató felelőssége (ne feledjék, a szolgáltató a vízmérő óráig tartozik felelősséggel a rendszer hibáiért, a vízmérő órától a fogyasztó dolga és érdeke a hibaelhárítás), ugyancsak napi rendszerességgel küldi az adatokat és dekódolás után az intézmény vállalat energetikusa, a társasház közös képviselője az adatok ismeretében azonnal cselekedhet anélkül, hogy a vízveszteség jelentős károkat okozna.

 

A projektről

 

A „Villamos energiaszolgáltatást nélkülöző, extrém üzemi körülmények (csöpögő víz, víz alatti üzem stb.) mellett működő, tömegáram-minimumot mérő és távadó elektronikus vízmennyiség mérőrendszer, ivóvízhálózatok vízveszteségének csökkentésére” című projekt az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatásból, a GINOP-2.1.7-15-2016-00268 azonosító számú projekt keretében 76,18 millió forint költségvetéssel, a Széchenyi 2020 program keretében 46,95 millió forint, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg. A fejlesztést a GINOP-2.1.7-15-2016 kódszámú „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című pályázati felhívásra benyújtott sikeres pályázatból, valósítja meg a PROCOMP Számitástechnikai és Elektronikai Kft.

image019

Sapphire Radeon HD 7870 FleX Dual-X hűtéssel

sapphire7970dualx1

A vadonatúj Radeon HD 7870 FleX a Sapphire-től, az alábbi jellemzőkkel kerül nemsokára boltokba:

 

- 1 GHz-es GPU

- 4.8 GHz for memória sebesség

- 2 GB GDDR5 memória

- 4 monitor csatlakozás

sapphire7970dualx2

A hűtésről a legújabb Dual-X technológia gondoskodik hőcsövekkel és két halk ventillátorral.

sapphire7970dualx3

Zotac GTX 670 'TwinCooler' videókártya

zotacgtx670twincool

 

Kis videókártya kis helyre, akár ez is lehetne a Zotac gyártó legújabb termékének szlogenje.

 

Az új kártya kicsi, de arányos hűtője így is bőven teszi a dolgát úgy, hogy sikerült 6 cm-rel kisebb dupla ventilátort felszerelni, ellentétben az Nvidia referencia modelljével.

Az adatmentésről

Adataink, dokumentumaink mentése fontos. A mai adattároló eszközeink nagy része elég megbízható, meghibásodás viszonylag ritkán történik.

Ezért tévesen úgy gondolhatnánk, hogy nincs értelme pénzt vagy akár csak időt fordítanunk a megelőzésre.

 

Elérhetőség

 • Tel.:  +36 92 550-373
 • Fax: +36 92 550-374

  Nyitva tartás:
 • H-P:   8:00-17:00
 • Szo.:  9:00-12:00
  Email:
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rólunk

 • Hardver-szoftverkereskedelem
 • Rendszer integráció
 • Helyi és nagy távolságú hálózatok
  tervezése és kivitelezése
 • Szerviz
 • Alkalmazások fejlesztése
 • Weboldal szerkesztés