A por átka a számítógépeinken is

Immár több évtizedes szerviz tapasztalatunknak köszönhetően egyértelműen kijelenthető, hogy a számítógépek és notebookok leggyakoribb meghibásodásának kiváltója egy olyan tényező, amit egészen egyszerűen ki lehet küszöbölni.
Igen, a porról van szó! Ilyen aprónak tűnő dolog is okozhat kellemetlenséget és nem várt költségeket. De hogyan árthat ez számítógépünknek, vagy notebookunknak, és akkor miért nem árt például a hifi berendezésnek? Hát egyszerűen azért, mert ott nincs olyan mennyiségben jelen. A számítógépek ventilátorai azonban felkeverik az apró porszemcséket és egyúttal „ötvözik” a levegőben lebegő apró textilszálakkal is, melyek a belső alkatrészeken felütközve megtapadnak, leülepszenek. Problémát pedig egyrészt az áramvezető képességük, másrészt a tömítő hatásuk miatt bekövetkezett túlmelegedés okozhatja.

A levegő nedvessége hatására előálló ún.”átütés” jelensége elsősorban a számítógép tápegységét veszélyezteti, hiszen ott nagyobb feszültségek vannak jelen. A rossz hír ebben az, hogy egy ilyen esemény bekövetkezésekor belső feszültségek emelkedése miatt sajnos a többi alkatrész is sérülhet.

A számítógépek hűtőbordái a megfelelő hatékonyság miatt általában sűrűn egymás mellett álló lemezekből épülnek fel. Ezeket a por könnyedén eltömíti. A nem megfelelő szellőzés miatt pedig az alkatrészek a gyárilag tervezettnél jóval magasabb hőmérsékleten üzemelnek. Ha ez a hőmérséklet jelentősen meghaladja a normál értéket, akkor az azonnali meghibásodáshoz vezethet. A kisebb mértékű túlmelegedés az alkatrészek élettartalmát nagyságrendekkel rövidíti meg.

Hatványozottan jelentkezik mindez a notebooknál. Ott ugyanis egyrészt kisebb helyre vannak összeszorítva az alkatrészek, amik egymás hőmérsékletét is emelik; másrészt kisebb a légtér és nagyon kis felület áll rendelkezésére a ki illetve beáramló levegőnek. A hatékony hűtés érdekében ezért a kiáramló levegő egy rendkívül sűrű bordázatú hűtő felületen megy keresztül. Itt pedig igen könnyen megragad bármilyen szennyeződés. Ez gyakran odáig vezet, hogy ezekből a készülékekből a szó szoros értelmében vastag „filcszerű” anyaggá összeállt kosz-lemezeket távolítunk el, amely teljesen hatástalanná teszi a hűtést.

E jelenségek megelőzése pedig igen egyszerű. Egy asztali számítógépet egy ügyesebb ember akár maga is tud rendszeresen portalanítani. A lényeg, hogy ne szívassuk a port, hanem fújatással távolítsuk el, és ne a lakásban, hanem szabad levegőn. Ehhez lehet használni kompresszort, esetleg porszívót amit fújatásra át lehet állítani (sajnos egyre ritkább az ilyen készülék), de a szaküzletekben is elérhetők erre a célra speciális spray-k. Persze ajánlott e tisztítási műveletet is szakemberrel végeztetni, hiszen szükség esetén jobban szétszereli és ki tudja tisztítani az akár eldugottabb kritikus helyeket is és különös figyelmet fordíthat a sztatikus feltöltődés okozta károk megelőzésére. Notebook készülékek esetében mindenképpen szakszervizzel végeztessük el a műveletet, ahol minimális költségért elvégzik nekünk ezt a fontos műveletet. A ráfordítás pedig hosszútávon egyértelműen megtérül!

No de milyen gyakran érdeme portalanítani? Nos ez sok tényezőtől függ. Irodában például, ahol napi nyolc órában mennek a gépek és több ember is megfordul (felkeveri, behozza az utcáról a port), fél évente érdemes ellenőrizni (ellenőriztetni) a gépeket. A notebookokat legalább évente érdemes átvizsgáltatni! A porosodás mértékét igen sok tényező befolyásolhatja: függ attól milyen magasságban, bútorban üzemel a gép, parkettás, vagy padlószőnyeges a lakás, emeletes, vagy kertes házban lakunk. Akinek pedig szőrös háziállata van odahaza, az még gyakrabban is portalaníttassa a gépét, hiszen kedvenceink szőrszálai nem csak a fotelben maradnak ott.

A szervizelés során már számos tapasztalat bizonyította, hogy a leírt probléma kezelése kiemelkedően fontos informatikai eszközeink üzembiztonsága, és nem utolsó sorban pótolhatatlan adataink védelme szempontjából. 

Elérhetőség

 • Tel.:  +36 92 550-373
 • Fax: +36 92 550-374

  Nyitva tartás:
 • H-P:   8:00-17:00
 • Szo.:  9:00-12:00
  Email:
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rólunk

 • Hardver-szoftverkereskedelem
 • Rendszer integráció
 • Helyi és nagy távolságú hálózatok
  tervezése és kivitelezése
 • Szerviz
 • Alkalmazások fejlesztése
 • Weboldal szerkesztés