PC, notebook, netbook, tábla PC ?

A számítógépek világában különösen jellemző a folyamatos fejlődés. Az eszközök egyre szélesedő választékából pedig egyre nehezebb megtalálni az igényeinknek megfelelőt. Kezdetben örültünk az asztali számítógépnek, aztán iszonyú sebességgel terjedtek el a notebookok, pár évvel ezelőtt a netbookok, újabban pedig egyre többet lehet hallani a tábla pc-kről. Hogyan tudom kiválasztani, hogy ezek közül melyikre van szükségem?  Kezdjük talán a notebookokkal.

Ezeket a készülékeket jól ismerhetjük már, nagy népszerűségnek örvendenek. Az asztali számítógépekkel szemben egyértelműen trendi termékké váltak! A pc-vel összehasonlítva vannak azonban hátrányai is: Először is kisebb képernyőt nézhetünk. A legtöbb mai notebook 15,6”-os kijelzővel rendelkezik, míg a legkisebb megvásárolható monitor is 19”-os. Másodjára, elmondható a notebookokról, hogy kicsit nagyobb odafigyelést igényelnek. Gondoljunk csak pl. arra, ha folyadék borul a billentyűzetre. Amennyiben csak az említett alkatrész megy tönkre, az is tízezer forint feletti költséget jelent, míg egy pc billentyűzet pár ezer forintért, egyszerűen beszerezhető. Az akkumulátor jó dolog, hiszen szünetmentes tápegységként is szolgálhat, viszont ez a notebook fő fogyó eszköze. Gondos használat mellett sem szokta túlélni a 3. születésnapját. Egy gyári akkumulátor pedig 20-40 ezer forintos költséget is jelenthet.

Persze ha szükségünk van számítógépünk mobilitására akkor bátran választhatjuk ezt a kategóriát! Használata során –az utazásokon kívül- gyakran az is nagy segítség lehet, ha a nappaliból félre tudunk vele volni mondjuk a hálószobába. Egy jól megválasztott notebookot szinte biztosan meg fogunk kedvelni és hosszú éveken át nagyszerű társunk lehet!

A netbookok méretben, teljesítményben és súlyban is lényegesen kisebbek a notebookoknál. Tulajdonképpen azok kicsinyített változatai. Jellemzően 10”-os kijelzővel rendelkeznek, nincs bennük optikai meghajtó (CD/DVD). Az akkumulátoros üzemidejük lényegesen hosszabb. Akár 6-8 órán át bírják tápfeszültség nélkül. Ezért ajánlható azoknak, akiknek nagyobb mobilitásra van szükségük. Nagyszerű eszközei lehetnek a netezésnek, levelezésnek, videó hívásoknak. Hosszabb regényeket viszont ne akarjunk ezen írni. Teljesítményük sem teszi lehetővé egyszerre túl sok feladat futtatását, vagy komolyabb játékok, esetleg videó-szerkesztő program használatát. Itt nem ez a cél.

A tábla PC, mely egy újonnan megjelent kategória, leegyszerűsítve úgy írható le, mint egy billentyűzet nélküli netbook. Ez tulajdonképpen egy 7-10”-os érintőkijelzőből álló eszköz, fél kilogramm körüli súllyal, az egyesebb darabok akár 12 óra akkumulátoros üzemidővel! Emiatt a mobil tartalomfogyasztás talán legnagyszerűbb készülékei. Lehet rajta internetezni, videó telefonálni, de e-könyv olvasóként is megállja a helyét. Virtuális (a képernyőre kirajzolt) billentyűzetével könnyedén megírható például egy email, de hosszabb iromány készítésére viszont nem javasolható. Bizonyosan elmondható, hogy egyszerű kezelhetősége, kis mérete és mobilitása miatt pár éven belül sokunk háztartása bővül ezzel az újabb ’kütyüvel’, és akár a strandon egyre több embert fogunk látni ilyen készüléken netezni, vagy könyvet olvasni.

Vásárlásnál azonban érdemes odafigyelni, hiszen árban és minőségben hatalmas eltérések lehetnek! Egy 30 ezer forintos készüléktől természetesen nem várható el ugyanaz, mint 200 ezer forintos társától. Egy ilyen eszköz vásárlása előtt mindenképpen érdemes kikérni egy szakember tanácsát!

Elérhetőség

 • Tel.:  +36 92 550-373
 • Fax: +36 92 550-374

  Nyitva tartás:
 • H-P:   8:00-17:00
 • Szo.:  9:00-12:00
  Email:
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rólunk

 • Hardver-szoftverkereskedelem
 • Rendszer integráció
 • Helyi és nagy távolságú hálózatok
  tervezése és kivitelezése
 • Szerviz
 • Alkalmazások fejlesztése
 • Weboldal szerkesztés