Gondolatok a webről és a honlapszerkesztésről

Talán emlékszünk még „A Hálózat csapdájában” című filmre, ahol Sandra Bullock, az okos és csinos programozó szövevényes, fordulatokban gazdag akciófilmben próbálta visszaszerezni a neten keresztül elrabolt és kicserélt személyazonosságát. 1995-ben tátva maradt a szánk, hogy ilyen számítógéppel egyáltalán lehetséges. A főhős e-mail-eket küldött, fájlokat töltött le a netről, weboldalakat jelenített meg otthonában, nem kis kalamajkát okozva ezzel az amúgy is rafinált bűnözőknek.

2011-ben már nem is találjuk annyira furcsának ezt a történetet, hiszen nap mint nap halljuk: feltörték a C.I.A szerverét, betörtek az amerikai szenátus és a Lockheed Martin hadipari óriáscég szerverére. Rohanó világunknak természetes velejáróra lett az Internet és az általa nyújtott óriási adatmennyiség, az információ, mely mindig is fontos szerepet játszott a történelemben. Most, hogy van Internet, lehetőségünk nyílt arra, hogy mi is első kézből tájékozódjunk, ne csak úgy, mint az esti hírek, vagy a másnap megjelenő újság.
Hirdetni, eladni, reklámozni nincs is jobb, olcsóbb felület erre, mint a világháló. Sokakban megfogalmazódik a kérdés: hogyan is álljak neki annak, hogy privát, vagy akár céges oldalamat feltegyem az Internetre?

Az, hogy elkészítsünk egy honlapot a Webre, többre van szükségünk, mint a HTML nyelv ismerete. A legfontosabb, hogy találjunk egy megbízható szolgáltatót, majd válasszunk egy olyan „domain” nevet, amit még eddig senki sem regisztrált.
Weboldalunknak kénytelenek leszünk egy tárhelyet is vásárolni, persze csak akkor, ha komolyan gondoljuk a megjelenést a világhálón. Ingyenes oldalakat szándékosan nem hozok fel példaként, mert manapság 5-6000 Ft-os éves keretből gond nélkül ki lehet gazdálkodni egy honlapot, cserébe nincsenek ingyenes reklámok, elérhetetlen rendszergazdák, vállrándítással elintézett hibajavítási megoldások.

Másodjára: el kell döntenünk, hogy ún. statikus, vagy dinamikus oldalakat szeretnénk, elég-e esetleg olyan, amit csak időközönként frissítünk, vagy olyan portált szeretnénk, amit napi szinten is karbantartunk. Az általunk választott szolgáltató legtöbbször részletezi, melyek azok a szolgáltatások, amik a tárhelyein elérhetőek.

Amint ezekkel megvolnánk, jön a neheze. Össze kell szednünk, azokat az információkat, amelyeket szeretnénk megjeleníteni a honlapunkon.

Menüpontokat, szöveges anyagokat, képeket, cég-logót, egyebeket nem árt készenlétbe helyezni, ha neki akarunk látni a szerkesztésnek. A tervezéshez léteznek ingyenes képszerkesztő programok, a HTML kódoláshoz ugyancsak használhatók az ingyenes alkalmazások. A kódolás némi ismerete azonban mégiscsak elengedhetetlen ahhoz, hogy hiba nélküli weboldalt alakítsunk ki.

Léteznek ingyenes CMS (Content Management System), azaz tartalom kezelő rendszerek, melyeknél a felmásolást és a telepítést követően a már elkészített sablonokba írhatjuk bele a szükséges információt. (Joomla, Drupal, WordPress). Ezek mögött legtöbbször egy MySQL adatbázis motort találunk.
Ha szeretnénk, hogy pl. Google keresője is megtalálja oldalainkat, akkor optimalizálni sem árt, figyelve a meta adatokra, a forráskódra és a hivatkozásokra. Ha mindezek figyelembe vételével készítjük el honlapunkat, előbb-utóbb mi is a világháló aktív részeseivé válunk, akár pár klikkelés erejéig is. Végszóként pedig: Hajrá, szörfözésre fel!

Elérhetőség

 • Tel.:  +36 92 550-373
 • Fax: +36 92 550-374

  Nyitva tartás:
 • H-P:   8:00-17:00
 • Szo.:  9:00-12:00
  Email:
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rólunk

 • Hardver-szoftverkereskedelem
 • Rendszer integráció
 • Helyi és nagy távolságú hálózatok
  tervezése és kivitelezése
 • Szerviz
 • Alkalmazások fejlesztése
 • Weboldal szerkesztés