Az adatmentésről

Adataink, dokumentumaink mentése fontos. A mai adattároló eszközeink nagy része elég megbízható, meghibásodás viszonylag ritkán történik.

Ezért tévesen úgy gondolhatnánk, hogy nincs értelme pénzt vagy akár csak időt fordítanunk a megelőzésre.

 

Eddig talán sosem veszett el adatunk, de bármikor bekövetkezhet. Ilyenkor vagy pár nap múlva rájövünk, hogy tényleg nem voltak fontosak az adataink, vagy éppen az ellenkezője történik: mindent megtennénk, hogy visszaszerezzük azokat.

A teljesség igénye nélkül, ami fontos lehet: családi fotók, magán és céges iratok, dokumentumok, levelezések. Néha úgy gondoljuk, ezek több helyen is megtalálhatók. Egy részük szinte biztosan többszörözve van, mint ahogy általában kiderül az is, hogy a másik részükből csak az „eredeti” volt meg.

Hogyan tűnhetnek el az adataink, levelezésünk, elektronikus irataink? Törölhetünk véletlenül, esetleg szándékosan. Lehet vírus vagy rosszindulatú program mely eltűnteti az állományainkat. Megsérülhet az adathordozó logikailag, vagy éppen fizikailag. Fizikai sérülés esetén a legkisebb az esélye, hogy házi vagy olcsó módszerekkel újra a tartalomhoz jussunk. Természetesen - általában több százezer forintos költséggel – van lehetőség a sérült hordozóról visszanyerni az adatok egy részét, de nem garantáltan az összest. Nagyobb szerencsénk lehet a logikai sérüléssel (például használat közben kikapcsoljuk a gépet): ekkor aránylag jó eséllyel szoftveres illetve kézi javítás után legtöbb adatunk megmarad. Törlés esetén, ha időben észrevesszük, szintén van realitása a visszaállításnak, ha utána nem dolgoztunk.

Adataink helyre- illetve visszaállítása több módon történhet, az októl függően. Speciális javítások, szakszervizben szoftveres helyreállítás, programokkal történő adatvisszanyerés, de a legegyszerűbb (és a legolcsóbb) eset, ha van mentésünk.

A mentés alapvető célja, hogy legalább még 1 példányban legyen elérhető adatunk. Lehetőség szerint az eredeti példánytól elkülönülő eszközön. Erre megfelelő eszköz lehet pl. a DVD lemezre kiírás, pen drive-okra és külső merevlemezekre való mentés. Ahol megfelelő környezet van hozzá, ott szerverre (illetve azon keresztül a hozzá csatolt mentőeszközre) is lehet adatmentést végezni. Hálózati kapcsolat megléte esetén megfontolandó ún. NAS (Network Attached Storage – hálózatra kapcsolt tároló) használata is. Ezek általában speciális célszámítógépek, kis mérettel, kevés fogyasztással, akár folyamatos működésre tervezve. Így minden hálózatra csatolt gép a megfelelő engedélyek birtokában végezhet adatmentést. Otthoni, kisvállalati és igen komoly eszközök is léteznek ezen a területen. A használat módjától (csak mentésre, rendszeres napi használatra, stb.) függően választhatunk modellek között.

Az adatmentést végezhetjük az operációs rendszerünk beépített funkciójával (a legtöbben rendelkezésre áll!), vagy külső ingyenes és fizetős, vállalati környezetben is jól használható nagy tudású szoftverrel.

A ProComp Kft. 1988 óta végez adatmentést, visszaállítást és forgalmaz mentésekhez szükséges megoldásokat. A kínálatban a CD, DVD és Bluray-es lemezektől kezdve, az usb-s adattárolókon (pen drive) és külső merevlemezeken keresztül a hálózati adattárolókig és szerverekig bezárólag megtalálhatók a megfelelő technikai eszközök az adatbiztonság fokozásához. Szakembereink egyszerűbb és összetettebb adatmentések kialakításával is állnak rendelkezésre. Segítünk helyreállítani, de megelőzni is a problémát testreszabott javaslatunkkal, valamint kiválasztani a megfelelő megoldást.

Elérhetőség

 • Tel.:  +36 92 550-373
 • Fax: +36 92 550-374

  Nyitva tartás:
 • H-P:   8:00-17:00
 • Szo.:  9:00-12:00
  Email:
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rólunk

 • Hardver-szoftverkereskedelem
 • Rendszer integráció
 • Helyi és nagy távolságú hálózatok
  tervezése és kivitelezése
 • Szerviz
 • Alkalmazások fejlesztése
 • Weboldal szerkesztés